logo raggo rein

Lokalmat fra Tana

Kvalitet fra Reinbeitedistrikt 7

Raggo Rein bruker utelukkende reinsdyr fra Rákkonjárga reinbeitedistrikt 7. Reinsdyrene sitt beiteområde spenner seg fra vår, og sommerbeiter på kysten, helt nord i Sápmi, via høstbeitene i overgangen til innlandet og vinterbeitene som er på begge sider av den frodige Tanadalen.  

Her følger reinen sine naturlige beitemønstre gjennom året, noe som gir kjøttet den rike smaken av vidda, fjorden og den uberørte naturen.

Daglig leder i Raggo Rein er ikke bare en produsent – han er også reineier. Dette betyr at han selv følger flokken gjennom året og passer på at dyrevelferden er ivaretatt.  Den tette oppfølgingen sikrer kvalitet i alle ledd, fra reinbeite til ferdig produkt, og gjør at du som kunde får reinkjøtt med topp kvalitet, og kjenner opprinnelsen til produktene.  

Magne og sønnen som smiler i kamera
rein som samler seg på snøen i reinbeitdistrikt 7

Med reinsdyret gjennom våre åtte årstider i Sápmi

Reinsdyrene i Rákkonjarga sitt beite- og vandringsmønster er flere tusen år gammelt, og det finnes en rekke fangstanlegg for villrein i både sommer- og vinterbeiteområdene. Disse ble aktivt brukt før tamreinperioden og kan dokumentere at beiteområdene for reinen er naturgitt med en svært lang historie.

Etter kalvingsperioden på våren sprer flokken seg utover sommerbeiteområdene tidlig på sommeren. I sommerperioden er de høye čearruområdene nært kysten ettertraktede luftingsområder og kombinert med frodige beiter vokser kalvene fort. På sensommeren er flokken spredt på ulike steder i beiteområdene før de samles til kalvemerking på høsten. Kombinasjonen av beiter ved sjøen og på fjellet er perfekt for reinsdyrene og de har sunn helse før slakteuttak og merking.

Etter parringsaktiviteten som skjer lengst nordvest i reinbeitedistriktet begynner vandringen sørover mot vinterbeitene. På tidligvinteren kommer flokken til vinterbeiteområdene i Tanadalen. På vinteren er deler av reinsdyrflokken i Máskevárriområdet på vestsiden av Tanaelva, mens resterende er i Searbbatområdet på østsiden av elva og helt inn mot finskegrensen lengst sør i reinbeitedistriktet.

På vårvinteren samles hele reinsdyrflokken til Rákkonjárga reinbeitedistrikt 7, og starter vandringen nordover igjen, til ferske beiter ved sjøen i Kongsfjord, og til ny kalvingstid på våren. Denne syklusen har en veldig lang historie med erfaringsbasert kunnskap som er videreført over mange generasjoner. Raggo Rein bruker denne kunnskapen gjennom de åtte årstidene noe som gir høy kvalitet og en unik smak på reinsdyrkjøttet.

Reinsdyr som stå i snøen, hvit reinsdyr
reindeer kalv

Livet som reineier – tett på naturen

Reindrift er mer enn et yrke – det er identitet, kultur, levesett og livsstil. Magne Andersen tilbringer mesteparten av året på fjellet, og i all slags vær for å passe på flokken. Han følger siidaens lange tradisjoner og sørger for at reinen har gode beiteforhold. Denne erfaringsbaserte kunnskapen er arvet fra foregående generasjoner, og danner grunnlaget for at Raggo Rein drives i pakt med natur og reinsdyr.

Magne som ser etter rein på vidda

Frihet i nord og sør

Reinen lever fritt og følger sitt naturlige beitemønster gjennom året. På vinteren oppholder flokken seg i de sørlige beiteområdene til distriktet hvor det er kaldere innlandsklima. Da utgjør tilgjengelig lav under snøen den viktigste næringen for  reinsdyrene.

På våren og forsommeren trekker flokken ned til ferske beiter ved fjorden, lengst nord i beiteområdene.

Utover sommeren blir det varmere dager og da søker dyrene til de fredelige høydedragene for lufting og for unngå insekter. På høydedragene finner reinen også næringsrike beiter, og den spesielle steinlaven er særlig populær. Frie og fredelige sommerbeiteområder er svært viktig for oppveksten til reinsdyrkalvene, og for at simlene kan die kalvene på en sunn og god måte. Simlene skal også bygge opp sitt fettlager for et nytt reindriftsår og trenger god plass og beitero. Derfor sprer flokken seg utover halvøya i Berlevåg og Båtsfjord på sommeren og vil helst vandre dit den finner ro.

Området Basečearru, som ligger mellom Båtsfjord og Kongsfjord, er et stille landskap nesten uten menneskelig aktivitet. Her får reinen beite uforstyrret i den friske havluften, noe som gir gode forhold for vekst og trivsel.

Beitemønsteret til reinen gir en naturlig oppvekst, og resultatet er et rent, bærekraftig og smakfullt kjøtt – formet av naturen selv.

simle med kalv
rein på tur over vidda om høsten
rein som stå på fjellet og ser mot kamera

Reinen lever fritt – naturlig dyrevelferd

I motsetning til tamme husdyr lever reinen fritt hele året. Simlene og kalvene beveger seg i store områder og beiter på naturlige vekster uten menneskelig innblanding. Først under kalvemerkinga i september får kalvene sitt første møte med mennesker. Dette er en viktig del av reindriften, som sikrer at dyrene følges opp på en skånsom og naturlig måte.

rein i reingjerde om høsten

Balanse mellom frihet og omsorg i reindriften

Klimaendringene merkes også på Finnmarksvidda, og særlig i februar og mars kan værforholdene skape utfordringer for reinen. I perioder med mildvær etterfulgt av kulde kan det dannes et tykt islag over beiteområdene, noe som gjør det veldig krevende, eller umulig for reinen å grave seg ned til beitene. Dette kalles låste beiter, og er spesielt kritisk for simlene, som er drektige og skal kalve på våren.

For å ivareta dyrevelferden velger Reinbeitedistrikt 7 å tilleggsfôre reinen i disse krevende periodene, hovedsakelig med høy. Dette bidrar til å redusere stress, mye vandring og sikrer at simlene får nok næring til å føde sunne og sterke kalver om våren.

Raggo Rein har slakteuttak på høsten og er trygg på høy kvalitet fordi dyrevelferden er godt ivaretatt gjennom hele reindriftsåret. Reinsdyrene har beitet fritt og har siden våre spist naturlig vegetasjon som diverse typer lav og urter. Rene og sunne vekster fra naturen, formet av ville landskap lengst nord i Sápmi gir unik smak på reinkjøttet.

magne på skoter i reinflokken
tileggefôring ved laste beiter

Fra beite til bord – kunnskap i hele verdikjeden

Hos Raggo Rein starter kvaliteten på vidda. Magne Andersen følger flokken gjennom året, håndplukker de beste dyrene og foredler kjøttet selv. Denne direkte oppfølgingen sikrer et eksklusivt produkt, hvor du kan smake reinens naturlige liv i hvert eneste måltid. Biepmu – ekte mat fra vidda.

Ønsker du å smake ekte reinkjøtt? Se våre produkter og bestill i dag!

reinkjøtt foran bålet